A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Пулинський інклюзивно-ресурсний центр" Пулинської селищної ради

Гра на воді вдома з дітками з особливими освітніми потребами

Дата: 05.08.2020 08:30
Кількість переглядів: 206

    

Для вашої дитини буде таке заняття не тільки цікавим, а й пізнавальним. Допоможе дитині як найкраще розвивати мовні, соціальні та граматичні навички. Це дуже просто і водночас весело і повчально гратися на воді! 

Для цього ви можете наповнити невиличкий басейн водою, скористатися водним столом, зробленим власноруч або придбати готовий. Можна погратися з водою у ванні або кухонній раковині. Яким би способом ви не гралися на воді, ви обов’язково насолодитися цим заняттям разом з вашою дитиною і знайдете нові теми, про які можна поговорити, або речі, яких можна навчити, шляхом гри з водою.

Все, що вам потрібно, це:

  • великий пластиковий контейнер або басейн чи водний стіл,
  • предмети домашнього вжитку, які будуть плавати, митись або бризкати, такі як: чашки, маленькі пластикові контейнери, ложки, качечки, балончики, розпилювач, каміння, мармур, губки, ситечко, воронка
  • пластикові іграшки для рольових ігор, такі як: іграшковий посуд та їжа, ляльки, транспортні засоби, фігурки.

Досягнуті цілі завдяки грі з водою:

  1. Отримання дитиною задоволення від взаємодії та розмови з вами
  2. Вивчення шляхом гри нові поняття чи слова
  3. Розвиток мислення, уяви, шляхом експерименту, прогнозу та дослідження нових ролей та завдань.
  4. Проведення дитиною часу весело та пізнавально!

Головне в цій грі для дитини – найти спільну мову з вами та з легкістю в процесі гри отримати нові вміння та знання. Вода для дитини це природнє для неї середовище, в якому комфортно та безпечно, легко розкритися і розслабитися.

Ось кілька ідей, які допоможуть вам перетворити гру на воді у можливість для спілкування, нових ідей, експериментів та розваг!

Почніть з того, щоб слідувати дитині. Зачекайте і спостерігайте за нею. Дайте можливість їй самій вирішити, як вона хоче гратися у воді. Можливо, вашій дитині захочеться вибрати, які предмети будуть плавати, а які будуть тонути. Включіть іграшки або предмети у гру з водою відповідно до інтересів вашої дитини. Після того, як вона продемонструвала вам, що хоче зробити, тоді слідкуйте за її керівництвом, приєднавшись до гри.

Опустіться на один рівень зі своєю дитинию та встановіть зоровий контакт з нею. Це дозволить вашій дитині відчути себе пов’язаним з вами та бачити вашу міміку, дії та слова.

Немає правильного чи неправильного способу гратися у воді! Нехай ваша дитина грає так, як вона хоче гратися. Для неї більшим мотиватором буде, якщо ви слідкуватиме за тим, що вона робить і підігруєте, а ніж намагаєтесь змусити її відігравати ваш спосіб гри.

Переконайтесь, що розмова збалансована під час гри. Після того, як ви щось скажете або задасте запитання, подивіться на свою дитину і чекайте, щоб дати їй можливість сказати щось вам або зробити щось. Вона може зробити щось, задати вам питання або продовжити розмову іншим способом.

Ви можете стимулювати мову вашої дитини, коли ви вводите нову лексику та поняття під час гри на воді. Разом ви можете вирішити чи буде вона “глибокою” чи “мілкою”. Використовуючи різноманітні розміри контейнерів, лійок та ситечок, ви можете стимулювати такі поняття, як “порожній”, “повний”, “важкий”, “легкий”, “вузький”, “широкий”, “найшвидший”, “найповільніший”, “напружити “,” затопити “, “плисти”, “міряти “. Для того, щоб ваша дитина зрозуміла нове слово, спробуйте використовувати його кілька разів під час гри, додаючи пояснення, коли це необхідно, а потім пізніше використовуйте це слово в інших ситуаціях протягом повсякденного життя.

Гра на воді – це чудова можливість допомогти дітям гратися разом, оскільки це просто, відкрито та сенсорно.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень