A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Пулинський інклюзивно-ресурсний центр" Пулинської селищної ради

Розвиток сенсорики через аплікації

Дата: 13.01.2021 08:52
Кількість переглядів: 463

Аплікація - це найпрекрасніше, що може статися з дитиною. Адже тут дозволено рвати, зминати, склеювати клеєм і різати ножицями! В процесі цієї творчості дитина пізнає нові можливості навколишнього світу. Чим більше малюки "працюють" пальчиками - мнуть, гладять, перебирають, складають, ріжуть, - тим більше розвивається їхня сенсорика.


Дитина, займаючись аплікацією, задіює всі свої сенсорні можливості: розрізняє кольори і відтінки паперу для творчості, відчуває різноманітність матеріалів (листочки, шишки, гілочки, каштани), чує шурхіт паперу, хрускіт при його розрізанні, відчуває запах фарби, клею або природних матеріалів ...

Для дитини заняття аплікацією являються не тільки цікавими і пізнавальними, але і є частиною освіти. Саме аплікація розвиває в діток почуття прекрасного, є першою сходинкою майбутнього дизайнера - розвиває художні навички. Дитина вчиться гармонійно підбирати кольори, працювати з формами, відтворювати і придумувати різноманітні композиції.

Чудовий спосіб розвинути художні здібності дитини: аплікація Більшості дітлахів подобається вирізати і клеїти. Займатися аплікацією можна з дітьми з раннього віку, з 2-3 років.

У процесі створення аплікації важливо звертати увагу дітей на мінливість форм, квітів (стигла - не стигла ягода, рослини в різні пори року), різне просторове положення предметів і частин (птах сидить, літає, клює зернятка; рибка плаває в різних напрямках, тигр п'є воду і т.п.).
Щоб робити аплікації необхідно докладати зусилля, опанувати вміннями клеїти, вирізувати, малювати предмет тієї чи іншої форми і будови, а також оволодіти навичками поведінки з ножицями, з олівцем і пензлем, з глиною і пластиліном. У результаті засвоєння умінь і навичок призводить до розвитку таких вольових якостей особистості, як увага, наполегливість, витримка.

Зараз існує величезна кількість готового матеріалу для аплікації з паперу, з яким цікаво працювати. Але малюкам можна пропонувати і виготовлені своїми руками заготовки для творчості. Сюжетних композицій для діточок малого віку, звісно, не потрібно. Картинка повинна бути одна, але з безліччю великих елементів.Заготовки можна зробити заздалегідь, тому вирізування деталей займає досить багато часу.

Матеріал можна варіювати за власним смаком. Оксамитовий, глянцевий і матовий, срібний та золотий папір. Є самоклейкий кольоровий папір, дуже зручний для малюків. В якості додаткового матеріалу можна також використовувати фольгу, журнали, папір для подарунків. Готову дитячу аплікацію можна прикрасити стразами, паєтками, шматочками ниток, кольоровим піском.

https://rada.info/upload/users_files/42273258/49a619d4aa269a46df7ae6d3a9be5a66.pdf


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень