A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Пулинський інклюзивно-ресурсний центр" Пулинської селищної ради

Вікові особливості розвитку дитячої пам'яті.

Дата: 10.08.2020 08:57
Кількість переглядів: 224

Пам'ять – головний фактор розвитку пізнавальної сфери дитини. Тому її розвитку необхідно приділяти особливу увагу. У міру дорослішання дитина запам'ятовує обличчя своєї бабусі, слова й кольори, імена своїх друзів у дитячому садку, вірші, які їй читають батьки й багато іншого.

Коли дитина запам'ятовує алфавіт, це стає першим кроком до того, щоб навчитися читати. Дорослішаючи, вона запам'ятовує таблицю множення, нові іноземні слова, назви столиць країн світу, вірші. Вона тримає в пам'яті справи, заплановані на день, листи, що надходять їй протягом дня, розклад тренувань з футболу та багато іншого. І весь цей час вона запам'ятовує події, які вже відбулися з нею, як приємні, так і неприємні.

Якщо скласти докупи все, що запам'ятовує людина (інформацію, практичні навички та життєві події), стає зрозуміло, яку важливу роль у нашому житті відіграє пам'ять. Саме завдяки пам'яті ми ті, ким є.

Чим старшою стає дитина, тим більше вона може запам'ятати. Пам'ять – це надзвичайно корисна річ, і було б чудово, якби ми могли змусити працювати її ефективніше. Але, на думку психологів, це неможливо, і всі ігри та вправи для розвитку пам'яті в дітей не дають відчутного ефекту. Пам'ять не схожа на м'яз, її не можна розвинути за допомогою тренувань. З іншого боку, якщо зрозуміти механізми розвитку пам'яті (що, коли й чому запам'ятовують діти), ви можете дотримуватися їх і розвинути пам'ять дитини відповідно до її здібностей.

Діти молодшого віку

Більшість із нас не пам'ятає подій, що сталися до двох років. Цей період психологи називають «дитячою амнезією». Вони стверджують, що ми отримуємо доступ до спогадів і зберігаємо їх за допомогою мови. Оскільки у дітей до двох років мовлення не розвинене, вони не можуть зафіксувати свої враження, обійми й поцілунки батьків, запахи та смаки – все те, що сталося з дитиною до двох років. Усе це не запам'ятовується, хоч і має вплив на подальше життя дитини.

Учені довели, що здатність згадувати події з'являється в дитини досить рано. Дослідження показали, що шестимісячних дітей можна навчити видавати звуки брязкальцем, прикріпленим до коляски, і вони будуть пам'ятати це через кілька днів.

Діти дошкільного віку найкраще запам'ятовують те, що викликає в них інтерес, лякає або захоплює, і ці спогади зберігаються протягом близько 10 місяців. Діти не пам'ятають подробиць останнього візиту до лікаря, але вони можуть пам'ятати свої враження від цього візиту: «Лікар сказав мені те, що мені не сподобалося».

Діти схильні узагальнювати навіть поодинокі події з минулого: як приємні, так і погані. Вони думають, що коли будь-яка подія відбулася один раз, то вона буде повторюватися знову й знову. Сценарії, які запам'ятовуються малюкові, можуть бути приємними («Якщо піти в гості до бабусі, можна поїсти солодощів»), неприємними («Якщо приходить няня, значить, мама скоро піде») або викликати стрес («Коли ми йдемо з батьками в гості, вони залишають мене одного з цими жахливими дітьми»).

Що допомагає розвивати пам'ять

Забезпечте дитині заняття, що сприяють запам'ятовуванню. Грайте з дитиною в ігри перед сном. Підіграйте дитині, коли вона укладає спати свого улюбленого плюшевого ведмедика. Дитячі вірші так захоплюють дітей, що вони підказують окремі звуки та склади, навіть якщо ще не вміють вимовляти слова. Супроводжуйте вірші рухами – і дитина буде повторювати їх за вами.

Практичні поради

  • Дитина повинна виконувати якомога більше дій самостійно. У такому випадку ці дії з більшою ймовірністю відкладуться в пам'яті.
  • Нагадуйте дитині образи у вигляді картинок. Наприклад, якщо вона давно не бачила бабусю, покажіть їй її фотографію.

Від 2 до 7 років

У цьому віці на розвиток пам'яті впливає не тільки вміння говорити, а й уміння розповідати історії. Діти краще запам'ятовують події, які мають якийсь сюжет.

Дошкільнята запам'ятовують найбільш яскраві деталі. Наприклад, дитина швидше скаже: «Я пам'ятаю, як батьки купили мені маску та трубку для підводного плавання. Я пішла з ними на пляж і зустріла там свого двоюрідного брата », ніж« Я пам'ятаю, як ходила на пляж ». Діти запам'ятовують події, створюючи з них історії.

У дошкільному віці діти вже здатні запам'ятовувати абстрактні поняття – кольори, цифри від одного до десяти, алфавіт та інше. Ця інформація зберігається в короткостроковій пам'яті, і дитина докладає зусиль, щоб згадати її за потреби.

Згодом цей процес стає автоматичним, і докладати зусилля для запам'ятовування вже не потрібно. Дитина вже не згадує назви кольорів, вона просто їх знає.

Коли дитина часто згадує абстрактні поняття, вони стають знанням. Так, наприклад, дитина знає, як кататися на велосипеді. Спочатку вона згадує, що потрібно робити, і це займає всю її увагу. Через деякий час інформація відтворюється дитиною автоматично, і вона опановує навичку їзди на велосипеді.

Дошкільник запам'ятовує те, що його цікавить (наприклад, він пам'ятає ляльку сестри, яку йому не дозволяють чіпати). У запам'ятовуванні більш складних понять кращим методом є повторення. Коли дитина просить знову й знову прочитати їй одну й ту ж казку, вона несвідомо запам'ятовує її. І якщо текст легко запам'ятати (він римований, ритмічний або проілюстрований), дитина легко зможе запам'ятати його повністю.

Що допомагає в розвитку пам'яті

Повторення, хоч і допомагає запам'ятовувати інформацію, не розвиває навичок запам'ятовування. Вчені ж стверджують, що батьки, які вчать дітей правильно розповідати історії, допомагають їм розвинути пам'ять.

Щоб допомогти дитині розвинути пам'ять, розповідайте їй історії. Заохочуйте її саму розповідати цікаві історії. Нехай почне з незначних подій: прогулянки в парку атракціонів або дня, проведеного в дитячому садку. Ставте дитині запитання, наприклад: «Вам сьогодні давали печиво на сніданок?»

Практичні поради

  • Згадуйте деталі подій. Якщо дитина за сніданком говорить, що загубила свою улюблену іграшку – допоможіть їй згадати, коли й де вона востаннє грала з нею, коли виявила, що іграшка загубилася. Перевірте, чи не впала іграшка за диван.
  • Придумуйте мелодії й рими. Допоможіть дитині запам'ятати номер домашнього телефону, придумавши пісеньку про це. Таким же чином можна навчити дитину запам'ятовувати імена, назви й багато іншого.
  • З дитиною можна вивчити правила безпеки так само, як і алфавітний порядок чи назви квітів. Уведіть поняття, з якими ви хочете познайомити малюка, в його повсякденні заняття. Впізнавайте знайомі букви на вивісках або упаковках продуктів у супермаркеті. Нагадуйте малюкові вдома повторювати вголос номер телефону.

Від 5 років і старші

У цьому віці діти вчаться читати й робити найпростіші арифметичні обчислення. Це створює велике навантаження на пам'ять. У той же час діти зазвичай виконують прості домашні обов'язки. Зіштовхуючись із необхідністю справлятися з новими завданнями, пам'ять розвивається. Зміни в головному мозку призводять до того, що малюкові стає простіше запам'ятовувати інформацію.

Усі діти запам'ятовують різну інформацію по-різному. Як і дорослі, вони краще запам'ятовують те, що їм цікаво; те, що вони розуміють; а також те, про що вони багато знають. Психологи стверджують, що діти шестирічного віку демонструють дивовижну здатність запам'ятовувати інформацію зі сфери їх захоплень. Вони можуть безпомилково назвати результати матчів своїх улюблених футбольних команд, відомості про гравців, інші дані.

Маючи здатність запам'ятовувати інформацію з однієї сфери знань, дитина може ніяк не виявляти її в інших сферах. Був проведений експеримент, в якому брали участь діти й дорослі. У ході експерименту необхідно було запам'ятати позиції шахових фігур на дошці. Діти впоралися з цим завданням краще, ніж дорослі. Але коли тим же учасникам було запропоновано запам'ятати ряд чисел, дорослі показали більш високий результат. Здібності дітей виявлялися тільки у сфері шахів.

Але як же діти запам'ятовують інформацію, яка не входить в коло їх інтересів? Коли вони забувають те, що їм потрібно пам'ятати, вони докладають зусиль, щоб відновити в пам'яті необхідну інформацію. Діти старші 5 років починають розуміти, що для запам'ятовування інформації необхідно докладати зусилля.

Що допомагає розвивати пам'ять

Хоча діти у віці 6-7 років показують хороші здібності пам'яті в певній сфері, вони не можуть їх застосувати в інших областях. А малюки, які розуміють і можуть пояснити, як вони запам'ятовують щось, здатні застосовувати даний спосіб у різних сферах. Тому, якщо ви допоможете дитині зрозуміти, як вона запам'ятовує інформацію – ви допоможете реалізовувати її здатність до запам'ятовування.

Психологи рекомендують дотримуватися наступних стратегій щодо поліпшення пам'яті:

  • Готуйтеся заздалегідь. Наприклад, привчіть дитину звечора збирати портфель до школи, щоб вранці нічого не забути.
  • Кладіть речі у відведеному для них місці. Поясніть дитині, що коли вона буде збирати іграшки після того, як пограє ними, жодна іграшка не загубиться. На своє місце потрібно також класти ключі та інші речі.
  • Візуалізуйте. Якщо дитина хоче отримати кілька подарунків на Новий рік, запропонуйте їй намалювати їх, щоб вона нічого не забула.
  • Підказуйте. Залиште взуття дитини біля миски собаки – так дитина не забуде погодувати собаку, перш ніж піде гуляти.

Практичні поради

  • Запропонуйте дитині складати списки важливих справ і відзначати в календарі майбутні події.
  • Створюйте відповідну обстановку. Дитина краще запам'ятовує те, що їй цікаво, з чим вона вже знайома. Тому, якщо ви хочете, щоб дитина запам'ятала щось зі сфери музики – створіть вдома відповідну обстановку: грайте на музичних інструментах, ходіть з дитиною на концерти, читайте їй книги про великих композиторів.
  • Розбивайте завдання на частини. Дитині буде легше вивчити вірш, якщо розбити його на кілька уривків і почати вчити з найбільш складного. Така стратегія добре підходить для виконання багатьох завдань, від запам'ятовування причин Другої світової війни на уроці історії до збору речей перед поїздкою.

У 12-річному віці діти вже запам'ятовують інформацію за таким же принципом, як і дорослі. Здатність до запам'ятовування в них розвивається в міру збільшення знань і досвіду. Звичайно, батькам доведеться потрудитися, перш ніж дитина сформує дану навичку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень