A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Пулинський інклюзивно-ресурсний центр" Пулинської селищної ради

ЯК СТИМУЛЮВАТИ ДИТИНУ З ПОРУШЕННЯМ ЗОРУ В РІЗНИХ СФЕРАХ РОЗВИТКУ !!!

Дата: 30.07.2020 09:31
Кількість переглядів: 181

Потрібно розвивати у дитини тактильні відчуття, ставлячи дитину на поверхні з тканин різної фактури або зробити для малюка спеціальну ковдру, зшиту з клаптиків тканин із різною фактурою.

Щоб привернути увагу дитини з глибокими порушеннями зору, доцільно використовувати максимально яскраві, предмети, світлові іграшки. Найбільш вдалими з них є ліхтарик (лампа, флуоресцентні іграшки), блискучі предмети, картинки та предмети з контрастним малюнком, збільшені зображення.

Маленькі діти з вадами зору без спеціальних занять мало рухаються, тому їхній вестибулярний апарат розвивається повільно. Щоб компенсувати це відставання, малюка необхідно якомога частіше брати на руки і всюди рухатися разом із ним. Найкраще це робити під час прогулянок або при виконанні легких домашніх господарських справ.

Необхідно заохочувати будь-які спроби малюка до руху та самостійності (завжди під наглядом дорослих), оскільки його особистий, реальний досвід принесе значно більше користі, ніж будь-які словесні описи. Необхідно привчати малюка обстежувати предмети систематично, використовуючи обидві руки (одна рука, наприклад, тримає посуд, а інша відшукує на столі іграшку та кладе її в посуд).

Слухові образи предметного світу дають можливість малюкам із глибокими порушеннями зору реагувати на подразники, співвідносити їх із предметами і, відповідно до цього, організовувати свою поведінку. Формування слухового сприймання, разом із спонуканням малюка до діалогу, спілкування, забезпечує активність мовленнєвої діяльності дитини. А це надалі стає найважливішим чинником часткової компенсації сліпоти.

Вже у віці немовляти слід влаштовувати недовгі (5-15 хвилин) щоденні “сеанси” музикотерапії, ненав’язливо залучаючи дитину до слухання ритмічної негучної музики з красивою мелодією.

Важливо, щоб дитина постійно брала участь у повсякденних заняттях сім’ї. Це допоможе їй отримати уявлення про те, як, коли і яким чином відбуваються ті чи інші події, а пізніше дасть можливість відтворювати їх у своїх іграх, поступово опановуючи певні побутові навички. При цьому дорослі повинні дозволити малюкові діяти самостійно, створивши для нього безпечні умови та забезпечивши хороший контроль.

Фізичні вправи, як відомо, відіграють важливу роль у формуванні правильної статури та розвитку моторики. Тому дитині з глибокими порушеннями зору вже з перших тижнів життя необхідна оздоровча гімнастика. Дуже корисно проводити гімнастику під тиху, ритмічну музику, синхронізуючи рухи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень