A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Пулинський інклюзивно-ресурсний центр" Пулинської селищної ради

Підліткова депресія. Причини виникнення та алгоритми подолання.

Дата: 06.08.2020 11:06
Кількість переглядів: 1589

 

https://fs01.vseosvita.ua/0100dyt4-6ed0-779x446.jpgПідлітковий вік – пора активного розвитку та внутрішніх конфліктів, бажання самостійності та страху перед відповідальністю, розробки стратегій взаємодії з оточуючими та пошуку власного «Я». Цей віковий період пов’язаний з мріями про майбутнє, постановкою власних цілей, реорганізацією структури взаємин з однолітками, вчителями, батьками. З іншого боку, саме підлітковий вік є періодом особливої вразливості, коли, стикаючись з життєвими труднощами, людина може втратити віру в себе, впасти у відчай та відмовитись від будь-якої взаємодії з навколишнім світом. Все це може бути ознаками підліткової депресії. Насправді, депресія – це надзвичайно поширене порушення. За даними ВООЗ від 15 до 20 відсотків усіх людей хоч раз у житті мали депресивний епізод. Алгоритм подолання депресії є досить чітким і послідовним, але, якщо його не дотримуватись, можна завдати суттєвої шкоди здоров’ю людини та загострити ті проблеми, які вона намагається подолати. Тож задача кожного психолога, який працює з підлітками – це, по-перше, вміти діагностувати депресію, а по-друге, знати, як надати першу психологічну допомогу при депресії, або ж до яких фахівців скерувати людину з цією проблемою.

Що треба знати про депресію: це поширене психічне захворювання;може мати летальні наслідки;має високий ризик рецидивів;часто не виявляється;часто неналежно лікується.

Чому виникає депресія? Чому виникає лісова пожежа? Пропонуємо порівняти ці два, на перший погляд, не сумісні поняття: 

Розлади, що можуть супроводжувати депресію: дистимія – цемхронічні депресивні настрої, що не досягають ступеня вираженої депресії під час маніакально-депресивному психозі. Характерними є: постійна втома, відчуття внутрішнього дискомфорту, похмурі думки, поганий сон;зловживання психоактивними речовинами;соціальна фобія;генералізований тривожний розлад;панічний розлад.

Депресію у підлітків можна діагностувати за такими критеріями:щонаи?менше 2 тижні більшу частину дня у людини спостерігаються щонаи?менше 5 з 9 симптомів;симптоми не спричинені вживанням хімічних речовин чи іншим соматичним чи психічним розладом;симптоми спричиняють значущий дистрес та/або погіршення функціонування.

Тож якими є симптоми депресії:пригнічении? настрій,ангедонія,психомоторне сповільнення або ажитація;зменшення рівня енергіі?;негативне, песимістичне мислення;небажання жити;порушення пам'яті та уваги;порушення сну;порушення апетиту;типові для депресії думки та способи поведінки.

Алгоритм роботи з підлітковою депресією: провести з людиною психологічну просвіту;навчити її дистанціюватись від думок;сповнити життя людини поведінковими активностями;допомогти їй розв'язувати проблеми, що накопичились за час депресії.визначити цінності людини, відповідно до них сформулювати цілі та запланувати їх досягненняпрацювати над подоланням проблем у міжособистісній взаємодіїдопомогти людині сформувати навички самодопомоги та попередження рецидивів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень