A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Пулинський інклюзивно-ресурсний центр" Пулинської селищної ради

9 ЗАХОПЛЮЮЧИХ ІГОР ДЛЯ РОЗВИТКУ СПРИЙНЯТТЯ У ДІТЕЙ 4-5 РОКІВ

Дата: 04.08.2020 14:12
Кількість переглядів: 396

 

 

1. Чарівний мішечок (розвиток тактильного сприйняття)
Візьміть непрозорий мішечок. Покладіть в нього 5-6 іграшок, виготовлених з різних матеріалів.

Запропонуйте дитині опустити руку в мішечок, доторкнутися до предмета і назвати вголос ті властивості, які підказують тактильні відчуття. Мама відгадує. Після вірної відповіді поміняйтеся місцями. Можна опустити руку в мішечок, намацати предмет і спробувати відгадати що це, не підглядаючи.

2. Дивовижні звуки (слухове сприйняття)
Візьміть кілька предметів з різноманітного матеріалу (дерево, скло, метал і т.д.). Сховайте предмети за ширмою. Дорослий постукує паличкою з дерева по одному з предметів, а дитина вгадує – який матеріал видає цей дивовижний звук.

Ускладнюємо завдання – як тільки малюк визначив матеріал предмета, запропонуйте йому назвати ще предмети, виготовлені з такого ж матеріалу.

3. Дізнайся по голосу (слухове сприйняття)
Для цієї гри потрібно кілька людей. Діти стають в коло і тримаються за руки. У центрі кола одна дитина (Маша, наприклад). Діти водять хоровод навколо Маші зі словами:

Маша в лісі десь блукає
Ау! Ау! Ми всі гукаєм!
Оченята закривай,
Хто гукає, відгадай.

Маша закриває очі. Одна дитина з кола кличе її по імені. Маша повинна дізнатися, хто її покликав. Якщо вгадала, діти міняються місцями. Якщо ні, гра продовжується.

 

4. Звуки природи (слухове сприйняття)
Запропонуйте дитині послухати запис шуму вітру або голоси тварин і розповісти про свої відчуття. Якщо звук вгаданий, запитайте у дитини, де можна почути такий звук.

5. Вгадай по запаху (сприйняття запаху)
Візьміть різні об’єкти з яскраво вираженими запахами – парфуми, кава, апельсин, різні прянощі і т.д. Закрийте дитині очі щільною хустиною. Піднесіть один з ароматів до носика малюка і запропонуйте вгадати, що це за запах. Нехай опише характер своїх відчуттів. Далі розкладіть предмети на два підноси – за принципом «їстівне і неїстівне».

6. Чи можна намалювати запах? (для розвитку нюхового сприйняття)
Візьміть альбом, фарби, пензлики, духи, різні ефірні масла. Дайте дитині понюхати аромати, нехай знайде один з найулюбленіших для себе. Запропонуйте дитині намалювати цей запах, передаючи його як в кольорі, так і у формі.

7. Смачна гра (сприйняття смаку)
Візьміть кілька фруктів і овочів. Наріжте їх невеликими шматочками і покладіть на тарілку. Запропонуйте дитині закрити очі. Покладіть один з шматків в рот малюкові. Дитина повинна вгадати за смаком, що це таке. Ускладнивши завдання, запропонуйте дитині назвати не тільки цей продукт, але і спосіб його обробки – варений, солоний, сирий, смажений.

8. Стрілка покружляй (зорове сприйняття, колір)
Діти стають в коло. Кожному з них на одяг прикріплюється невеликий кружечок – одному червоний, іншому – синій і т.д. У середині кола знаходиться одна людина – він буде стрілкою. Малюк витягує руку, подібно до стрілки і обертається по колу. Гравці в цей час говорять такі слова:

Стрілка, стрілка покрутись.
Всім кружечкам покажись.
И який тобі миліший
Покажи нам всім хучіше!
Стоп!

У цей час «стрілка» зупиняється, показує на дитину і називає його колір. Ведучий задає запитання: «Які овочі бувають червоного кольору? Що буває синім?» І т.д. Та дитина, котра правильно відповіла, отримує фішку. Хто більше набрав фішок, той і переміг.

9. Домалюй
Ведучий пропонує дитині задумати який-небудь предмет, а намалювати тільки його окрему частину. Тепер запропонуйте іншій дитині домалювати картину, спираючись на побачене. Гра розвиває зорове сприйняття, здатність впізнавати окремі деталі, відтворюючи по них цілу картину.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень